Dietist, voedingskundige en gewichtsconsulente

De titel diëtist is een wettelijk beschermde titel en daarvoor moet een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek met succes zijn afgerond. De diëtist is gebonden aan het medisch beroepsgeheim en de wettelijk voorschriften omtrent persoonsregistratie. Je persoonlijke gegevens worden daarom altijd vertrouwelijk behandeld.

Naast de diëtist zijn er ook voedingskundigen en gewichtsconsulenten die voedingsadviezen geven. Het is goed om te weten dat iedereen zich zo mag noemen en dat dit niet garant staat voor een goed advies of behandeling. Voedingskundigen kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die een studie voeding gedaan hebben in Wageningen. Vraag daarom altijd naar de opleidingsachtergrond of opleidingsniveau.

Gewichtsconsulenten mogen alleen voeding- en leefstijladviezen geven aan gezonde mensen met een niet te ernstig overgewicht. Tussen BMI 18,5 en 30. Komen er klachten bij als hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol enz. dan moet de gewichtsconsulent verwijzen naar huisarts of diëtist.

Ik ben ingeschreven in het paramedisch register, lid van de beroepsvereniging Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) en lid van het Netwerk Orthomoleculaire Diëtisten.