Orthomoleculaire voeding en therapie

De orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel alle lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien.

De basis is een zo onbewerkt mogelijk, pure, verse en gevarieerde voeding. Aanvullend kunnen voedingssupplementen geadviseerd worden.

De kennis vanuit de orthomoleculaire voedingsleer geeft mij extra mogelijkheden in diagnostiek en behandeling van zeer diverse klachten bv maag-/darmklachten, vermoeidheid, gedragsproblemen, maar ook vruchtbaarheidsproblemen enz.

Ik integreer deze kennis in die van de reguliere voedingsleer.

Werkwijze

Met behulp van een uitgebreide anamnese (mondeling en met schriftelijke vragenlijsten naar klachten, voeding en leefstijl) breng ik in kaart wat mogelijk de oorzaak is van je klacht. Ook eerder verrichte medische onderzoeken regulier of complementair zoals bloedonderzoek, ontlasting onderzoek of speekselonderzoek neem ik hierin mee. Mochten er nog geen medische onderzoeken verricht zijn, maar wel noodzakelijk dan wel wenselijk, dan bespreek ik ook met je welke mogelijkheden er regulier of complementair zijn. Daarna stel ik het plan van aanpak op, met daarin het op maat gemaakte voedings- en leefstijl advies en eventueel een suppletieadvies.

Het belang van de darmen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat onze darmen en de darmbacteriën die zich daarin bevinden een essentiële rol spelen bij met name onze welvaartsziekten zoals hart- en vaat ziekten, diabetes, obesitas, maag- en darmziekten, maar ook psychische problemen zoals depressie, autisme, dementie e.d.

Door onze huidige leefstijl met gebrek aan nachtrust en beweging, chronische stress en verkeerde voeding (te weinig vezels, vitaminen en mineralen en teveel suikers, zout en transvetten) verstoren we de balans van de darmbacteriën en daardoor de werking van onze darm en het immuunsysteem. Er kan een “lekkende darm” (leaky gut) ontstaan met o.a. toename van ontstekingsstoffen en antistoffen.

Een belangrijk onderdeel van mijn behandeling heeft dan ook als doel om de conditie van de darm en de balans van de darmbacteriën weer te herstellen. Hier heeft het totale lichaam uiteindelijk baat bij.

Ik ben aangesloten bij het Netwerk Orthomoleculaire Diëtisten.