Voeding bij Multiple Sclerose

Heb je MS en vraag je je af of voeding bij kan dragen aan vermindering van je klachten en verbetering van je kwaliteit van leven ? Dan kan ik je daarbij adviseren.
Vanaf 2013 heb ik mij kunnen specialiseren in MS en voeding o.a. vanwege mijn werk als diëtist bij MS-Anders, het schrijven van een boek over voeding bij MS en de lezingen die ik in het land geef.

Er is grote behoefte aan een goed persoonlijk MS-voedingsadvies door een diëtiste maar dat is nauwelijks te vinden. Je kunt als patiënt natuurlijk op zoek gaan naar dieet-informatie op internet om je eigen dieet samen te stellen. Maar deze informatie is vaak niet onderbouwd, de adviezen zijn tegenstrijdig, verouderd of ronduit onjuist! Je “zelf ontworpen dieet” kan daardoor onvolwaardig en onnodig streng zijn. Het middel is dan erger dan de kwaal.

Wil je een professioneel advies op maat dan bent je bij mij aan goede adres.

Op dit moment ben ik dè MS-diëtist in Nederland.

Werkwijze

In het eerste consult bespreken we wat jouw klachten, doelen, verwachtingen en mogelijkheden zijn. Er zijn inmiddels onderbouwde voedingsrichtlijnen bij MS. Daarnaast zijn er specifieke MS-diëten zoals het Maas, Jelinek of Terry Wahls Paleo dieet.

Mogelijk heb je al een keuze gemaakt en wil je weten of je het goed doet. Nog geen keuze kunnen maken? Dan bekijken we samen de voor- en nadelen van de richtlijnen en verschillende diëten in relatie met jouw situatie, zodat je uiteindelijk zelf je keuze kunt maken. Bedenk hierbij wel dat je dagelijkse voeding geen terugkerende bron van stress moet zijn, want dat ontneemt je het plezier in eten.

In de vervolgconsulten bespreken we de praktische uitvoering en ondersteun ik je als dat nodig is hierbij. Een van mijn taken is ervoor te zorgen dat het een volwaardige en gevarieerde voeding is en blijft en dat je voldoende handvatten krijgt om uiteindelijk op eigen kracht ermee verder te gaan.

Het belang van de darmen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat onze darmen en de darmbacteriën die zich daarin bevinden een essentiële rol spelen bij MS.

Door onze huidige leefstijl met gebrek aan nachtrust en beweging, te veel chronische stress en verkeerde voeding (te weinig vezels, vitaminen en mineralen en teveel suikers, zout en transvetten) verstoren we de balans van de darmbacteriën en daardoor de werking van onze darm en het immuunsysteem. Er kan een “lekkende darm” (leaky gut) ontstaan met o.a. toename van ontstekingsstoffen en antistoffen.

Een belangrijk onderdeel van mijn behandeling heeft dan ook als doel om de conditie van de darm en de balans van de darmbacteriën weer te herstellen. Hier heeft het totale lichaam uiteindelijk baat bij.