Brein / Energiehuishouding

  • langdurige vermoeidheid, lusteloosheid
  • snel geïrriteerd, concentratieverlies, wattengevoel in hoofd, depressieve klachten
  • geheugenstoornissen, onrust, slaapstoornissen
  • klachten passend of lijkend bij burn-out
  • Klachten passend bij of lijkend op ADHD/ADD, autisme
  • Hoofdpijn, migraine

Uit onderzoek blijkt meer en meer dat er een relatie is tussen onze darmen en onze hersenen. Eet je slecht dan voel je je ook slecht(er). Hoe kan dat?

De darmbacteriën spelen hierin een belangrijke rol. Hoe slechter de kwaliteit van je voeding, hoe groter de kans dat de slechte bacteriën de overhand krijgen. Slechte darmbacteriën gedijen namelijk prima op suikers, alcohol en vezelarm eten. De goede bacteriën groeien juist op voeding die arm is aan suikers en rijk aan vezels. Voedingsvezels zitten alleen in onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen. Dus vezels zitten bijvoorbeeld wel in een appel, volkorenbrood en bruine bonen en niet in appelsap, wit brood en macaroni of spaghetti gemaakt van witte bloem.

De darmbacteriën maken signaalstoffen zoals hormonen en vetzuren. 90 % van het gelukshormoon serotonine wordt in de darmen gemaakt. Het hormoon wordt vanuit de darm in de bloedbaan opgenomen en komt zo bij onze hersenen. Dit gelukshormoon wordt met name gemaakt door de goede darmbacteriën.

Onvolwaardige voeding (voeding waar te weinig voedingsstoffen in zitten), kan ook een negatief effect hebben op de werking van je hersenen. Immers alle cellen van je lichaam zijn opgebouwd uit de bouwstenen die je voeding je levert. Verkeerde voeding levert je verkeerde bouwstenen of te weinig. De kwaliteit van je hersencellen is daardoor ook slechter en dus ook de werking ervan.

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat ook de samenstelling van de darmbacteriën invloed heeft op ziekten zoals depressie, autisme en zelfs Alzheimer. De exacte oorzaak weten we nog niet, maar waarschijnlijk heeft het ook met de signaalstoffen te maken die afgescheiden worden door deze darmbacteriën.

Voedselovergevoeligheid (voedselallergie en voedselintolerantie) kan naast lichamelijke klachten ook klachten geven als onrust, slaapstoornissen, druk gedrag, “irritatie”, concentratieverlies, hoofdpijn enz. Meer weten over de voeding en voedselovergevoeligheid en mijn aanpak? Klik Hier.

Een voedingsadvies op maat is bij veel psychische en gedragsproblemen een onontbeerlijke aanvulling op de behandeling!