Geen calorieën tellen, want voeding is meer – veel meer – dan calorieën. Bij gezond afvallen gaat het om er achter komen wat jou echt voedt. En dat geldt zowel voor je lijf: echt eten en geen knutsel-eten, maar ook voor je psyche. Wat heb je nodig om je goed in je “hoofd” te voelen. Wat maakt jou gelukkig, tevreden, blij, waardevol, gezien? Goed zorgen voor jezelf kan betekenen dat je moet leren om “gezond egoïstisch” te zijn bv door vaker “nee” te zeggen, voor jezelf op te komen en grenzen te stellen.
Veel aandacht in mijn begeleiding voor voeding, maar ook voor jou als totale persoon!
Wist je, dat ook al heb je overgewicht je toch ondervoed kunt zijn? Dat komt omdat veel energiebeperkte diëten onvolwaardig zijn. Ze bevatten te weinig vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Zo hebben mensen met overgewicht vaker een te laag vitamine D gehalte in hun bloed.
Jo-jo-en
Afvallen lukt je, maar op gewicht blijven steeds niet? Hoe voorkom je dat je weer terugvalt en na een tijdje weer net zo zwaar bent of zelfs nog zwaarder?
Hierbij is vooral belangrijk: reëel doelen stellen, geduld hebben, niet te snel opgeven. Een ander eetpatroon kost tijd om “in te slijten”, om te automatiseren. Tijdens mijn begeleiding werken we aan: Inzicht krijgen in je valkuilen, ondermijnende gedachten, zelfvertrouwen vergroten, autonoom durven zijn.
Ik nodig je uit om een andere aanpak uit te proberen en het effect ervan te ervaren.
Als je altijd het zelfde blijft doen, dan zal het effect van je handelen ook altijd het zelfde zijn.
Ongewenst ondergewicht
Je vind jezelf te mager, te schriel, en je wilt graag wat forser en gespierder zijn?
De oplossing ligt niet in meer “junk-food” gaan eten zoals gebak, koek, snoep, chips, frituursnacks, worst, slagroom, chocolade enz. Dat zit immers boordevol suiker en foute vetten. Misschien wordt je hiermee wel zwaarder, maar ook op een ongezonde manier dikker, waarbij het vetweefsel met name op je buik flink toe kan nemen. Dat zal niet je bedoeling zijn.
Wanneer heb je ondergewicht?
Bij een BMI lager dan 18,5 spreken we van ondergewicht. Je kunt zelf je BMI (Body Mass Index) berekenen op de volgende manier BMI = je gewicht in kilogrammen : lengte x lengte in meters. Dus bij een gewicht van 50 kg en een lengte van 1.70 m is je BMI 50 : (1.70 x 1.70 = 2.89) = 50 : 2.89 = 17,03 dus ondergewicht.
Mogelijke oorzaken van “te mager zijn”
- Jezelf geen tijd gunnen om genoeg te eten.
- Trek bestrijden met koffie of sigaret.
- Geen energie/zin om te koken of koken niet leuk vinden. In plaats van een goede warme maaltijd trek je een blik soep open of bak je een ei en neem een broodje.
- Te weinig beweging/sport en daardoor te weinig spierweefsel.
Daarom is de aanpak dat je anders gaat eten en drinken. Je leert wat echt eten betekent, eten wat je lichaam voedt en niet alleen vult. Waar je je fitter bij voelt en daardoor ook meer zin krijgt om te bewegen/sporten, waardoor je je spieren versterkt. Je hebt wel geduld nodig, want aankomen gaat vaak langzaam!
Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon slank en tenger gebouwd bent en zit het bij jou “in de genen”. Ben je fit en gezond? Eet je gezond en sport/beweeg je regelmatig? Accepteer dan dat dit lijf bij jou hoort.
Ongewenst gewichtsverlies
Val je af zonder dat je dat wilt? Wees alert want het kan wijzen op een onderliggende ziekte zoals diabetes, beginnende dementie, depressie of kanker. Maar het kan ook veroorzaakt worden omdat je te weinig of onvolwaardig eet. In alle gevallen is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken en een voedingsadvies te krijgen, passend bij jouw situatie. Denk niet “een paar kilootjes minder komen mij wel goed uit, want ik was toch te zwaar”. Voorkomen is beter dan genezen ! En dat geldt ook zeker bij ongewenst gewichtsverlies. Kijk maar eens op deze website voor meer extra informatie.