Huid

  • Urticaria, jeuk
  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Dermatitis herpetiformis
  • Huidschimmel, zwemmerseczeem, spruw, candida-overgroei

Urticaria, jeuk

Huidklachten kunnen een direct gevolg zijn van een voedselovergevoeligheid bv bij urticaria of er door versterkt bijvoorbeeld bij eczeem. Mogelijke oorzaken kunnen zijn een intolerantie voor histamine en histaminevrijmakers, of een voedselallergie bijvoorbeeld voor melk of ei. Zie voor verdere informatie over mijn aanpak bij specialisaties voedselovergevoeligheid.

Psoriasis

Bij psoriasis kan een passend dieet verlichting van de klachten geven. Ook hier kan een “leaky gut” (de darmwand is te poreus waardoor er ongewenste stoffen vanuit de darm het bloed in kunnen komen) de klachten versterken. De conditie van de darm en de darmbacteriën is dus een belangrijk aandachtspunt bij psoriasis. De samenstelling van de darmbacteriën hebben een belangrijke invloed op ons immuunsysteem en op de vorming van ontstekingsstoffen, welke de huidklachten kunnen verergeren.

Dermatitis herpetiformis

Ook kan een glutenvrij dieet helpen bij bepaalde huidklachten die lijken op eczeem, maar wijzen op de huidziekte dermatitis herpetiformis. Behandeling van het eczeem met medicatie o.a. zalven heeft dan geen of nauwelijks effect.

Huidschimmel, zwemmerseczeem, spruw, candida-overgroei

Mocht medicatie niet afdoende helpen, dan kan een speciaal dieet in combinatie met voedingssupplementen dit vaak chronische probleem verhelpen. Er kan namelijk sprake zijn van een overgroei in de darm/vagina van de schimmel candida. Met een uitgebreide anamnese en eventueel ontlasting-onderzoek kan de diagnose gesteld worden.