Spijsverteringskanaal

  • ontstekingen tandvlees, aften
  • kauw- en slikproblemen
  • maagklachten (maagzuur, boeren, opzwellen van de maag, misselijkheid)
  • darmproblemen bv bij “spastisch colon”, PDS, IBS
  • darmproblemen door verstoorde balans darmbacteriën (darmmicrobiota) bv overgroei van candida, leaky gut, chronische diarree of verstopping (obstipatie), buikpijn, opgeblazen gevoel, voedselintoleranties, verteringsstoornissen door tekort spijsverteringsenzymen.

Het spijsverteringskanaal kun je zien als één orgaan met verschillende onderdelen. Gaat het bij het eerste onderdeel dus de mond al mis bv door een slecht gebit of ontstekingen van je tandvlees, dan heeft dat op de lange duur effect op de volgende onderdelen en tenslotte op je hele lichaam. Heb je klachten aan een van de “onderdelen” van je spijsverteringskanaal dan is het logisch dat ik ook bij je navraag hoe de “andere onderdelen” functioneren.

Sinds kort erkent de reguliere geneeskunde het feit dat veel chronische ziekten hun oorsprong hebben in een slecht werkend spijsverteringskanaal en met name de dikke darm met daarin de darmbacteriën (darmmicrobiota).

We weten ook allemaal dat onze gemoedstoestand en ons spijsverteringskanaal met elkaar verbonden zijn. Denk maar aan spreekwoorden als:

  • “je gal spuwen”
  • “het ligt mij zwaar op de maag”
  • “Ik heb iets op mijn lever”
  • “Een brok in de keel hebben”

Of wat dacht je van het effect van nervositeit op je stoelgang!

Maar dat de conditie van ons spijsverteringskanaal en met name weer de dikke darm ook invloed heeft op ons brein en onze emoties, dat is een meer recent inzicht. Een slechte voeding kan een slecht werkend brein veroorzaken!!

Verkeerde voeding, maar ook te snel eten, slecht (kunnen) kauwen, medicijnen (zoals maagzuurremmers), antibiotica, chronische stress, gifstoffen zoals alcohol en tabak hebben allemaal een negatief effect op ons spijsverteringskanaal. Met goede voeding en leefstijl ondersteun je je spijsvertering op een positieve manier en zul je je een stuk prettiger voelen.

Wil je meer weten over het spijsverteringskanaal kijk dan eens op: http://www.spijsvertering.info

Wist je trouwens dat als je bij de dierenarts komt met je zieke dier er altijd gevraagd wordt wat je dier eet? Helaas vergeten veel artsen deze belangrijke vraag te stellen aan hun patiënten!