
Last van onbegrepen, vage en minder vage klachten zoals: vermoeidheid, chronisch verkouden/loopneus, huidklachten zoals rode, jeukerige, schilferige huid, ontstekingen, gewrichts- en spierpijnen, maag- en darmklachten, hoofdpijn, duf hoofd, slechte concentratie, gewichtsproblemen, gedragsproblemen (kort lontje, down, hyperactief) en hormonale klachten? Dan kan het zijn dat bij jou een voedselovergevoeligheid speelt. Met mijn meer dan 30 jaar ervaring op dit gebied ben je bij mij aan het goede adres om te onderzoeken of en zo ja welke voedselovergevoeligheid er bij jou speelt.
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor voedselallergie en voedselintolerantie. Je kunt overgevoelig zijn voor veel verschillende bestanddelen in je voeding bijvoorbeeld voor allergenen die van nature in voeding voorkomen zoals in melk, ei, noten, pinda, vis, soja, appel en sesamzaad of voor triggers. Triggers kunnen ook stoffen zijn die van nature in voeding voorkomen zoals lactose, fructose of histamine, maar ook stoffen die toegevoegd zijn door de voedingsindustrie zoals conserveermiddelen (bv sulfiet, benzoaten), kleurstoffen, smaakstoffen zoals aroma’s van kaneel, vanille of smaakversterkers zoals ve-tsin. Je kunt ook pech hebben en zowel last hebben van een voedselallergie als van een voedselintolerantie.
Is er sprake van een allergie dan kan een specialist (bijvoorbeeld een allergoloog) met behulp van testen bepalen waar je allergisch voor bent. Voor sommige intoleranties zijn ook testen beschikbaar bv bij een lactose- of fructose intolerantie. Voor andere intoleranties zijn geen testen beschikbaar bv bij een histamine-intolerantie. Ik gebruik dan voor de diagnose een eliminatie-provocatie dieet.
Werkwijze
Uit bovenstaande kun je opmaken dat het niet altijd makkelijk is om er achter te komen welke voedingsstoffen de oorzaak zijn van je klachten. Het is voor jou belangrijk te weten of je ergens allergisch voor bent of intolerant. De behandeling is namelijk verschillend o.a. wat betreft medicijngebruik en risico-inschatting.
Ik kan jou en je verwijzend arts ondersteunen met het stellen van de diagnose. Met behulp van een uitgebreide anamnese (mondeling gecombineerd met schriftelijke vragenlijsten en een eetdagboek) naar je klachten, voeding, leefstijl en eventueel eerder verricht onderzoek, zal ik nagaan of er een mogelijk verband is tussen je klachten en voeding. Mocht er een duidelijk verband zijn dan maak ik een diagnostisch dieet voor je. Is het verband minder duidelijk, dan vraag ik je om (meestal via je huisarts) verder onderzoek te laten doen bv bij een allergoloog, dermatoloog, internist of longarts.
Bij de vervolgconsulten evalueren we het effect van het dieet, en je krijgt praktische tips zoals etiketten lezen, waar recepten te vinden, wat te doen bij vakantie, uit eten, feestjes enz. Is er al een diagnose door de arts gesteld, dan kan ik je helpen door het opstellen van een therapeutisch dieetadvies en bij de uitvoering hiervan.
Het belang van de darmen
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat onze darmen en de darmbacteriën die zich daarin bevinden een essentiële rol spelen bij allergie en intolerantie. Door onze huidige leefstijl met gebrek aan nachtrust en beweging, te veel chronische stress en verkeerde voeding (te weinig vezels, vitaminen en mineralen en teveel suikers, zout en transvetten) verstoren we de balans van de darmbacteriën en daardoor de werking van onze darm en het immuunsysteem. Er kan een “lekkende darm” (leaky gut) ontstaan met o.a. toename van ontstekingsstoffen en antistoffen.
Een belangrijk onderdeel van mijn behandeling heeft dan ook als doel om de conditie van de darm en de balans van de darmbacteriën weer te herstellen. Hier heeft het totale lichaam uiteindelijk baat bij.
Meer weten? Kijk dan op www.voedselallergie.nl