Werkwijze

Veranderen & samenwerken

Je hebt besloten je eet-en leefstijl te willen veranderen. Hiermee heb je jouw eerste stap gezet op de ontdekkingstocht in voedingsland. Je zult verrast zijn over wat de bij jou geschikte voeding je te bieden heeft! De juiste voeding kan je veel gezondheidswinst opleveren. Vaak merk je al binnen een paar weken duidelijke positieve effecten. Veranderen van voedingsgedrag is een actief proces wat aandacht en tijd kost, ik adviseer, stimuleer en inspireer je hierbij.

Veranderen van eet- en leefgewoonten is niet altijd makkelijk, omdat deze in de loop van de jaren ingesleten zijn. Je bent je vaak niet bewust van de redenen en oorzaken van dit gedrag. 

Gids

Graag ben ik je gids, zodat jij gebruik makend van mijn deskundigheid en jarenlange ervaring, je doelen gemakkelijker en sneller kunt bereiken. Doelen zoals gezonder – fitter – vrolijker – krachtiger – positiever – betere concentratie of meer kwaliteit van leven, door afname of verdwijnen van je klachten. Nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen? Kijk op reviews

Leefstijl

Naast voeding maak ik samen met jou de balans op van de andere leefstijlfactoren die een grote invloed hebben op je totale gezondheid en welbevinden: beweging – nachtrust – ontspanning – zingeving/sociale contacten – roken en alcoholgebruik.

Body & Mind

Omdat er een duidelijke wisselwerking is tussen lichaam en psyche, kan je ik naast voeding en leefstijl ook – tot op zekere hoogte – adviseren en coachen op het vlak van relaties, werk, zelfbeeld enz. Mijn psychosociale en coach opleiding geeft mij hiervoor extra handvatten. Ik maak o.a. gebruik van praktische methoden voor gedragsverandering zoals SWITCH, De Kleine Veranderingen volgens B.J. Fogg of cognitieve therapie volgens Judith S. Beck. Als blijkt dat op een van deze gebieden professionele ondersteuning is, verwijs ik je (via de huisarts) door. 

Intake consult

75 – 90 minuten (waarvan 60 min gesprekstijd)
Tijdens ons eerste gesprek probeer ik een totaal beeld van je te krijgen. Immers dat wat je eet, hoeveel en wanneer staat niet los van wie je bent en hoe je leeft. Ik stel daarom uiteraard vragen over je eetgewoonten, gezondheidsklachten, medische geschiedenis en beweegpatroon. Maar ook naar je doelen, je eerdere ervaringen met diëten en als dit van toepassing is, je sociale – en werksituatie. Op deze manier stem ik mijn adviezen op jou af. Afhankelijk van je hulpvraag en doelen krijg je daarna een advies op schrift of “opdrachten” om thuis aan te werken.

2e consult

30-45 minuten
Tijdens dit consult bespreken we wat je veranderd hebt aan je voeding en leefstijl en welke effecten je bemerkt. Ben je op de goede weg ? Als het nodig is stel ik het advies bij en maken we weer afspraken over de nieuwe stappen.

Vervolgconsulten

15-30 min
Veranderen van eet- en leefgewoonten (automatisch gedrag) is niet altijd makkelijk, omdat gewoonten in de loop van de jaren ingesleten zijn. En je bent je vaak niet (meer) bewust van de redenen of oorzaken en gevolgen van dit automatische gedrag.

Tijdens dit verander-proces maak je 4 fases door:

  1. onbewust en onbekwaam
  2. bewust en onbekwaam
  3. bewust en bekwaam
  4. onbewust en bekwaam

In deze laatste fase heb je je nieuwe gedrag geautomatiseerd.
Tijdens de vervolgconsulten besteed ik veel aandacht aan het je weer bewust maken van jouw redenen, oorzaken en gevolgen van je gewoonten. Hoe meer kennis je daarover krijgt hoe beter je nieuwe, betere keuzes kunt gaan maken. Daarnaast bespreken we natuurlijk ook je vragen over voeding in het algemeen, de laatste trends en hypes, over je dieet zelf, recepten, welke producten je kiest in de supermarkt, voedingssupplementen, het verloop van je klachten, onderzoeks-uitslagen, uit eten, vakantie, andere doelen stellen enz.

We plannen de vervolgconsulten in overleg. Dit is afhankelijk van je doelen en de ernst van je klachten.